Uloguj se

Teen to teen

16. 11. 2015. 13:55   >>  14:07 Autor: Sofija Šašić, učenica srednje škole Artimedija

Kako aktuelni filmovi i serije utiču na život tinejdžera

Filmova i serija ima sve više i više i njihov uticaj je sve jači, pogotovo nad tinejdžerima koji verno prate nova izdanja iz svetske kinematografije. Fenomen oponašanja junaka iz umetničkih dela, poznat i kao bovarizam, dominira još iz perioda kada je bilo popularno čitati knjige i uživati u tome. Međutim, na nečiju sreću ili žalost, danas toga više nema jer vlada digitalno doba.

Sigurna sam da svi znate najpopularniju tinejdžersku seriju "Tračara”, koja je obeležila period srednje škole većini mladih devojaka. Mnogo njih mašta o tome da postanu jedna od dve najatraktivnije glumice i junakinje serije. Reč je o Sereni van der Vudsen i Bler Voldorf.

Njih dve su najbolje drugarice, ali i povremene suparnice. Razdvojila ih je velika Serenina greška iz prošlosti, koju joj Bler ne može zaboraviti. Da ne bude da pričamo samo o devojkama, postoje i momci koji bi voleli da budu kao glavni zavodnici- Čak Bas i Nejt Arčibald. Tinejdžeri širom sveta dobili su želju da budu kao junaci ove serije ‒ bogati, popularni, omiljeni u društvu, isto tako i da preživljavaju ljubavni brodolom. Oponašali su ideju scenariste serije, i oko sebe improvizovali svet u kome žive njihovi idoli. Pokušavali su da budu nešto što u realnosti nisu, zato su počeli da gube prijatelje.

Nisu bili svesni toga da se realan život ne može iscenirati, i da nemaju kontrolu nad drugim ljudima. Najkritičnija stvar u celoj priči jeste činjenica da su nesvesno počeli da se saosećaju sa likovima, i da poprimaju njihov karakter. Bili su ograničeni njihovom ličnošću, zbog čega su počeli međusobno da liče jedni na druge. Obožavateljke serije još uvek lude za odevnim kombinacijama po kojima su Serena i Bler prepoznatljive. Nametnule su neobičan stil oblačenja, koji su mnoge devojke iskopirale, ostavljajući po strani svoj lični ukus. Tako su i modni brendovi, namenjeni tinejdžerima, svojim aktuelnim kolekcijama, pratili te trendove. Neke devojke su čak išle do te mere, da su, sebi bliske ljude videle u ulozi nekog od likova serije.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primera uticaja nekog televizijskog serijala, ili uopšte medija, na mlađu populaciju. Deca i tinejdžeri brzo usvajaju ono što vide na TV-u, zato što još uvek nemaju izgrađenu ličnost. Nesigurni su, pa se lako mogu prepoznati u nekom od likova. Imaju idole, koji postaju model njihovog ponašanja. Tek onda kada shvate da se na taj način „isključuju” iz svakodnevice svoje porodice i svojih prijatelja, „vraćaju se u realnost” i grade sopstveni stil, sopstveni ukus...Ličnost i karakter, po kome su samo oni prepoznatljivi.

Seriju "Tračara" gledajte radnim danima u 18:15 na kablovskom kanalu Prva Plus. Više pogledajte ovde:

Tračara

0

Povezane vesti

Njega devojčice prosto obožavaju

15. 12. 2015. 13:08 >> 13:38

Njega devojčice prosto obožavaju

0 Komentari
Ostali komentari