Uloguj se

Teen to teen

22. 09. 2015. 12:28   >>  12:32 Autor: Stefan Vacić i Jelena Čkonjević, učenici srednje škole Artimedia

Film koji morate da pogledate: Pored mene

Dugo očekivani i višestruko nagrađivan film Stevana Filipovića "Pored mene" konačno stiže na velika platna od 23.septembra. Vođen idejom da stvori film koji će predstaviti problem današnjice u obrazovnom sistemu i entuzijazmu mladih, posebno nakon digitalne revolucije, glavni zaplet filma vodi se idejom da se klincima oduzmu mobilni telefoni i ukine internet (makar na jednu noć, što je palo verovatno napamet svakome ko je ikad radio u prosveti, pa tako i reditelju filma "Pored mene"). Stevan je skicirao likove filma prema njegovim studentima, a u fimu se pojavljuju i motivi ljudskih prava i poroka. Mladi glumci su imali puno slobode u stvaranju svojih likova i na pravi način prikazali današnju omladinu.

Olja (Hristina Popović) je gimnazijska profesorka istorije, mlada, puna entuzijazma, i zainteresovana za alternativne metode edukacije. Živi u braku sa slikarom Uglješom (Dragan Mićanović), čija je poslednja izložba izazvala burne reakcije u javnosti. Grupa huligana upravo tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kače na internet. Narednog dana, Olja otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju ako sami ne prijave krivce, i u afektu odlučuje da ih zaključa u školskoj zgradi dok to ne urade.

U školi, igrom slučaja, nema ni interneta. Neki od njih su u panici, poput odlikašice Sofije (Jelena Puzić), košarkaš Strahinja (Nikola Glišić) pokušava da zavede red, njegova devojka Jelena (Milica Majkić) i drugarice ne mogu da prežale otkazanu ekskurziju, a školski diler Tadija (Darko Ivić) i ekipa imaju i većih problema. S druge strane, Lazar (Slaven Došlo) i Isidora (Gorica Regodić), u toj noći vide priliku za žurku koja će da protrese temelje škole.U želji da zajedno reše problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju.

Do kraja večeri, možda će neko i pronaći odgovor na temu sastava koji im je razredna zadala – ''Ljubav Tokom jedne noći, o sebi i svojim drugovima iz razreda, saznaće više nego svih prethodnih godina i više nego što su ikada očekivali. Ta noć će zauvek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja.

Ovaj film oduševio je publiku na svakom festivalu na kome je prikazan do sada, a na mnogim je osvojio i brojne nagrade. Među njima nalazi se i prestižna nagrada "Zlatna arena za najbolji dugometražni film". Savetujemo vam da ukoliko niste u prilici da posetite premijeru 23. septembra, jedan vikend odvojite za ovu realnu, poučnu priču o kojoj bi trebalo razmisliti.

0
Tagovi

Povezane vesti

Upoznajte grad na vodi, Veneciju!

14. 06. 2015. 13:33 >> 09:53

Upoznajte grad na vodi, Veneciju!

Saveti za uspešan dan

02. 06. 2015. 10:34 >> 10:46

Saveti za uspešan dan

Koliko znate o Milošu Obrenoviću?

15. 04. 2015. 14:12 >> 14:52

Koliko znate o Milošu Obrenoviću?

0 Komentari
Ostali komentari